Startersbeurs Nederland

Creeer met behulp van de Startersbeurs nieuwe mogelijkheden

Geschreven op 6 januari 2017 door Carlijn Hudepohl | 11304 keer bekeken

Begin september ben ik afgestudeerd voor de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hoe euforisch ik mij de eerste twee weken voelde, zo hard viel ik daarna in het oh zo gevreesde ‘zwarte gat’. Niet zo gek ook. Afgelopen jaren waren mijn dagen gevuld met naar school gaan, studeren en contacten onderhouden met (studie)vrienden. Na de woorden ‘gefeliciteerd, je bent afgestudeerd’ was dit allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Daarnaast verhuisde ik van Amsterdam terug naar Nijmegen, waardoor ik in een korte periode een totaal ander leven kreeg. En dat was, of nou ja is, nog steeds een beetje wennen.

Maar goed, life goes on en ik startte de zoektocht naar een baan. Op verschillende vacaturesites zag ik vacatures staan die aansloten bij mijn opleiding en interesses. Eén ding viel mij echter al snel op. Voor de meeste functies moet je minimaal 3 tot 5 jaar relevante werkervaring hebben. Met enkele korte stages op zak, kom ik natuurlijk nooit aan die 3 jaar relevante werkervaring. Uiteraard solliciteerde ik alsnog, maar telkens kreeg ik te horen (als ze al iets van zich lieten horen) dat ik het helaas niet geworden was. Frustrerend en om moedeloos van te worden, want ik wilde graag aan de slag gaan binnen mijn vakgebied.

Op een gegeven moment was ik er zo klaar mee, dat ik zelfs bereid was om tijdelijk korte klussen aan te nemen via een uitzendbureau. Toen zelfs dat niet het gewenste resultaat opleverde, ging ik in andere hoeken zoeken. Vrijwilligerswerk of desnoods een extra stage; alle mogelijke opties passeerde de revue. Allereerst besloot ik mij op te geven als vrijwilliger bij LUX als kassa / publieksmedewerker. LUX is een filmhuis en cultureel podium in Nijmegen. De organisatie heeft mij altijd al aangesproken en het is vooral leuk en relaxt werk om te doen. Aangezien je van vrijwilligerswerk alleen niet kunt leven, besloot ik een bedrijf te benaderen voor een werkervaringplek of extra stage. Ze reageerde enthousiast, maar gaven aan op dit moment geen ruimte te hebben voor een stagiair. Toen ik op een dag in contact kwam met de makelaar van mijn oma, kreeg ik een ander communicatiebureau in Nijmegen getipt. Ik mailde de eigenaar met het idee om werkervaring op te komen doen en hij reageerde ook enthousiast! Ik mocht langskomen voor een gesprek.

Tijdens dit gesprek kwam de Startersbeurs ter sprake. Een vriendin van mij zou namelijk ook met een Startersbeurs bij een bedrijf gaan werken. Het klonk als een schappelijke deal; wij als starters kunnen tegen een kleine vergoeding relevante werkervaring opdoen en de werkgever neemt een starter voor minimale kosten (500 euro) en gunstige voorwaarden aan. Ik besluit ervoor te gaan! We vragen de Startersbeurs aan en even later ontvangen we de papieren met de voorwaarden en het contract. Een week later kan ik al beginnen. Inmiddels werk ik alweer ruim een maand als tekst- en beeldredacteur bij Eyecab Communicatie Adviesbureau in Nijmegen. Ik leer hoe SEO werkt, schrijf onder andere landingspagina’s, webpagina’s en socialmediaberichten voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast ga ik aan de slag met onze nieuwe website en denk ik mee met de vormgever.

Door deze afwisseling aan activiteiten geef ik mijn CV een extra boost. Vrijwilligerswerk staat goed op je CV en door de Startersbeurs kan ik net dat beetje extra ervaring opdoen waar om wordt gevraagd. Iets anders wat ik al voor een langere tijd wilde gaan doen is een taalcursus Engels volgen. In februari start ik met de taalcursus Engels (B2) aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op deze manier hoop ik mijn kansen en mogellijkheden als starter op de arbeidsmarkt te vergroten en sneller een baan te vinden die past bij mijn opleiding en interesses.

TweetDelen

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Carlijn Hudepohl >